Tesbih Böceği, Armadillo Veaskeri Zırh
Romalıların ordularında kullandıkları çeşitli zırhların çıkış noktasının doğadaki hayvanların (armadillo, tesbih böceği gibi) gözlemlenmesi olduğu düşünülmektedir. Bilinen ilk zırhlar doğadan elde edilen sağlam malzemeler kullanılarak yapılıyordu. Bunlar manda derisi, bronz ve demirden yapılan plakalar, metal telden yapılan zincir örgü ve ipek dokuma kumaşlar şeklinde idi.
Ateşli silah teknolojisinin hızla gelişmesi savunma amaçlı zırh teknolojisinde de gelişmelere neden oldu.
Günümüzde eski zırhlarda kullanılan tasarımların modern teknolojik malzemelerle yeniden yorumlandığı örnekler bulunmaktadır. Örneğin metal zincir halkaların iç içe geçtiği tasarımların yerini, moleküler düzeydeki sağlam zincirlerin kullanıldığı malzemelerden üretilen kumaşlar; ağır metal tabakaların ya da üst üste binmiş metal plakaların yerini hafif kompozit malzemelerle üretilmiş katmanlar; İnkaların deri parçaları arasına pamuk sıkıştırarak ürettikleri dayanıklı ve hafif zırhların yerini Kevlar yeleklerin içine (Newton tipi olmayan) sıvıların doldurulduğu sıvı vücut kalkanları almıştır.
Günümüzde balistik yelekler, örülmüş ya da katmanlar halinde hazırlanmış liflerden oluşmaktadır. Metal, seramik ya da kevlar levhalar ile büyük silahlara karşı ekstra koruma sağlanmaktadır.
Zırh yapımında yaygın olarak kullanılan koruyucu plakalar – bilinen en sert malzemelerden olan – bor karbür (B4C) ve alüminyum oksit (Al2O3) esaslı seramik plakalardır. Bor karbür (B4C), elmastan sonra en sert malzeme olarak bilinmektedir ve doğal bor elementinden elde edilmektedir.
Bor karbür (B4C) ve Aluminyum Oksit (Al2O3)ametal grubunda oksit olmayan seramik malzemelerdendir. Kimyasal maddelere karşı yüksek kararlılığı, iyi mukavemet dayanımları, nötron emme yeteneği, düşük yoğunluğu nedeniyle genellikle zırh uygulamaları, kesici ve delici uçlar, aşındırıcılar gibi birçok alanlarda kullanılmaktadır.
DOĞA ve ASKERİ KAMUFLAJ
Kamuflaj savaşta ve doğal hayatta düşmandan saklanmak, düşmanı şaşırtmak için kullanılan bir stratejidir.
Fransızca camouflage “çevreye uyum sağlayarak gizleme veya gizlenme” sözcüğünden alıntıdır.
Doğal hayatta, avın avcıdan korunabilmesi için ya da avcının avını yakalaması için kamuflajın doğal refleks olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yaşadığı ortamın renklerini taşıyan kutup ayısı ve bukalemun başta olmak üzere memeliler, sürüngenler ve böcekler dünyasından çok sayıda doğal kamuflaj örneği verilebilir.
Eski dönemlerde düzenli orduların elbiseleri rengârenk ve her grubun rengi farklıydı. Bu, cephede düşman ve dostun anlaşılması için önemli bir unsurdu. Ne var ki, Sanayi Devrimi ile gelişen teknoloji ve silah endüstrisindeki ilerlemeler sonucu, gizlenmenin önemi ortaya çıktı.
Askerî kamuflaj, personeli ve teçhizatı düşman kuvvetlerinin gözleminden korumak için silahlı kuvvetler tarafından kullanılan kamuflajdır. Askerî aldatma’nın bir türüdür ve askerî taktiklerde sıklıkla kullanılır. Bulunulan ortam ve arazi şartları dikkate alınarak kara araçları, gemiler, uçaklar, silahlar ve askeri üniformalar dâhil her tür askerî teçhizata uygulanabilir.