Planör Tasarımı
Planör havadan ağır, hava akımlarından faydalanarak uçabilen motorsuz bir hava aracıdır. Bu hava aracı ile yapılan uçuşa, “Planörcülük” denir.
“Planör” kelimesi dilimize, Fransızca “Planeur” sözcüğünden girmiştir. Fransızca karşılığı “Süzülerek uçmak, süzülerek uçarak mesafe kat etmek”tir. 18 yy.’da Fransız Bilim Adamı Labri, ilk planör tasarımlarını gerçekleştirmiş ve uçurmuştur.
Günümüzdeki modern planörcülüğün öncüsü sayılabilecek çalışmalar 18 yy. sonlarında Alman Bilim Adamı Otto LİLİENTHAL tarafından yapılmıştır. Bu çalışma 19 yy. başında insanlık tarihinin ilk motorlu uçuşunu gerçekleştiren Amerikalı Wright kardeşler için de bir kaynak oluşturmuştur.
Ülkemizde de ilk planör 1938 yılında Türk Hava Kurumu tarafından THK-4 modeli ile üretilmiştir.
Planörün ilk tasarımlarında martı ve albatros kuşlarından esinlenilmiştir. Günümüzde planörcülüğün simgesi hala martıdır.
Albatros kuşlarının kanatları, dört metre uzunluğuna kadar varmaktadır. Kanatlarını sabitleme özellikleri bulunur. Kas enerjisi harcamadan, uzun süre boyunca kanatlarını sabit tutarak uçabilirler, hatta uçarken uyuyabilirler.
Planörcülük, havacılığın temeli kabul edilir. Uçmayı öğrenmek, öğretmek için kullanılan en ekonomik ve güvenli hava aracıdır.