Doğan ve Uçan Kanat Tasarımı
Türk Havacılık Sanayi tarihi, gerçekten çok ilginç girişimlere ve tasarımlara sahiptir. İşte onlardan biri de İkinci Dünya Savaşı sonrasında hayata geçirilen THK-13 Uçan Kanat Planörüdür. Türk Hava Kurumu Fabrikası’nın 13’üncü tasarımı olan planör, o dönemin havacılık tasarımında önemli bir yere sahip olan ‘uçan kanat’ yaklaşımının motorsuz hava aracı olarak hayata geçirilmesinde farklı ve zamanının ilerisinde bir yere sahiptir.
Toplam 20 metre kanat açıklığına sahip, ahşap malzemeden üretilen THK-13, çok hızlı sürede Yüksek Uçak Mühendisi Yavuz Kansu liderliğinde hayata geçmiştir.
THK-13, 24 Ağustos 1948’de gökyüzü ile buluşmuştur. Ancak ilk test uçuşunda yaşanan aksaklıklar, sonrasında mecburi iniş ve yaşanan hasar sonrasında THK-13 tekrar fabrikaya dönmek zorunda kalmıştır. İkinci test uçuşunda kalkıştan kısa süre sonra THK-13 sağa yatışla kırım geçirmiş; ardından zamanının çok ilerisindeki bu proje ne yazık ki iptal edilmiştir.
Doğan kuşunun vücut yapısından ilham alınarak tasarımı geliştirilen B2 bombardıman uçakları ‘uçan kanat’ yaklaşımının günümüzdeki örneklerindendir.